Geschreven door Jurre CompagneMagazijn beheerder

Breda, 14 mei 2025
Hoe laboratoriumautomatisering en magazijnlogistiek elkaar versterken.

Bij laboratoriumautomatisering denk je misschien niet direct aan magazijnlogistiek, en andersom al helemaal niet. Toch delen deze twee werelden meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Sterker nog, ze kunnen veel van elkaar leren én hebben elkaar nodig om optimaal te functioneren.

In beide omgevingen draait alles om controle en efficiëntie. Denk aan de strakke processen en protocollen in een magazijn: van het ontvangen van goederen, het toewijzen van opslaglocaties, orderverwerking, het pickproces tot aan het verzenden en factureren. Alles volgt een logische volgorde die wordt aangestuurd via ERP-systemen, zodat er niets verloren gaat en de juiste goederen op het juiste moment op de juiste plek zijn. Diezelfde logica zie je terug in een geautomatiseerd laboratorium. Ook daar is het doel om zo snel en nauwkeurig mogelijk te werken, bijvoorbeeld bij het vervoeren van monsters naar de juiste apparaten, volgens een workflow die zo efficiënt mogelijk is ingericht.

Wat beide processen écht met elkaar verbindt, is het belang van precisie. In een magazijn is het cruciaal dat de juiste artikelen worden ontvangen en verwerkt, want een klein foutje in aantallen of locatiebeheer kan grote gevolgen hebben voor de hele voorraadketen. In een laboratorium geldt hetzelfde: de samenwerking tussen robots en apparaten moet naadloos zijn om betrouwbare onderzoeksresultaten op te leveren.

Daarnaast is het in- en uitgaande verkeer een andere duidelijke overeenkomst. In een magazijn worden artikelen geleverd, opgeslagen en uiteindelijk weer verzonden. In een laboratorium komen samples binnen, worden geanalyseerd en verdwijnen vervolgens weer uit het proces, natuurlijk wel mét bijbehorende data. Ook hier moet elk onderdeel worden geregistreerd en gecontroleerd.

Opslag en locatiebeheer zijn nog zo’n gedeeld vraagstuk. Magazijnen zijn constant bezig met het zo efficiënt mogelijk indelen van hun ruimte. Een voortdurend puzzelspel van schuiven en aanpassen. Laboratoria hebben een soortgelijke uitdaging: hoe sla je monsters op onder de juiste condities, zonder onnodig ruimteverlies en met maximale toegankelijkheid?

Het wordt duidelijk dat laboratoriumautomatisering en magazijnlogistiek niet alleen van elkaar kunnen leren, maar ook echt op elkaar aangewezen zijn. Denk aan geautomatiseerde signalen tussen systemen die aangeven wanneer er nieuwe consumables of monsters nodig zijn. Of aan gedeelde infrastructuren die informatie in real-time beschikbaar maken voor zowel laboratoriummedewerkers als logistiek personeel.

De scheidslijn tussen deze twee werelden vervaagt dan ook steeds meer. Waar vroeger misschien nog sprake was van losse systemen en aparte afdelingen, zien we nu dat ze samen optrekken in de richting van een gezamenlijke missie: grip krijgen op processen, verspilling minimaliseren en sneller tot waardevolle inzichten komen.

Kortom, van chaos naar controle en dat lukt een stuk beter als magazijn en het lab elkaar blijven versterken.