Geschreven door Sebastiaan HorstSales Representative Benelux

Breda, 23 augustus 2023
Lab Services fungeert niet alleen als leverancier van op maat gemaakte laboratoriumautomatisering, maar ook als de officiële vertegenwoordiger voor gerenommeerde laboratoriummerken in de Benelux, waaronder LVL technologies en Analytik Jena.

LVL technologies is gespecialiseerd in track & trace-oplossingen voor monsters met behulp van innovatieve 2D-gecodeerde buizen en rekken. Ze verleggen voortdurend de grenzen van innovatie. Ze werken actief met ons samen en gebruiken waardevolle marktinzichten om nieuwe hardware te ontwikkelen, waaronder bijvoorbeeld de Tube Laser Marker, die hun productaanbod verder verbetert.

Analytik Jena richt zich daarentegen op kleinschalige liquid handling en de automatisering van andere repetitieve laboratoriumprocedures, zoals plaatetikettering.

De primaire werkaspecten van Lab Services als representatief bedrijf voor laboratoria omvat een breed spectrum aan mogelijkheden op het gebied van track & trace / opslag van monsters, liquid handling en overige lab automatisering. Dit doen we voor diverse industrieën, waaronder voedsel, biotechnologie, gewaswetenschappen, farmacie en universiteiten.

Momenteel laat het economische klimaat zien dat grote farmaceutische bedrijven en overheidsinstellingen het nog altijd moeilijk hebben na de COVID-pandemie, terwijl de markten voor voedsel- en gewaswetenschap juist blijven groeien. De testkosten voor complexere testen, zoals sequencing, lijken momenteel gelukkig af ​​te nemen en hierdoor wordt het gebruik van dit soort testen interessanter voor budgetgerichte screening in de levensmiddelen- en gewaswetenschap. Daarbij komt de automatisering van de monstervoorbereiding, welke kan worden bereikt middels de inzet van kleinschalige liquid handlers.

De COVID-pandemie zorgde daarnaast ook voor hogere investeringen in de Life Science-markt om nauwkeurigere, snellere en robuustere tests uit te voeren. Echter leidde dit na de pandemie juist tot een stop op investeringen in apparatuur met een hoge capex waarde, aangezien dit een groter risico leek. Zo hebben de afgelopen jaren niet alleen nieuwe inzichten opgeleverd met betrekking tot de aanschaf van apparatuur maar ook wat betreft het gebruik van verbruiksmaterialen. Een voorbeeld van een dergelijk inzicht is dat door de grote hoeveelheid laboratoriumafval, zoals kunststoffen, er steeds meer belangstelling is voor duurzamere oplossingen. Een van die oplossingen is het hergebruik van tips. Een mooie, kostenbesparende en duurzame uitkomst welke uitermate geschikt is voor specifieke markten, zoals R&D en zelfs CRO's, zodat zij hun tips steeds vaker kunnen hergebruiken door gebruik te maken van tipwashing of industriële tipreinigers. Zo heeft Analytik Jena een unieke tipwasfunctie op hun liquid handlers die het mogelijk maakt om de tips voor sommige toepassingen opnieuw te gebruiken.

Een andere belangrijk punt in de life science sector zijn de hoge energierekeningen en de hoeveelheid plastic afval die wordt geproduceerd. LVL technologies ontwikkelt innovatieve producten die juist bijdragen  aan het verminderen van deze hoge energiekosten en de grote hoeveelheid plastic afval.

Dit zijn echter maar enkele voorbeelden van de vele waar de markt op dit moment naar verlangt. Het ontwikkelen van een gezondere en meer ethische wereld is erg belangrijk en hierbij mogen wij verspilling in het ontwikkelingsproces zeker niet uit het oog verliezen.

Een van de voordelen van het opereren als een distributeur is het vermogen om te discussiëren over vraagstukken zoals hierboven beschreven en gezamenlijk producten te ontwikkelen en het gebruik hiervan te promoten welke bijdragen aan het oplossen van vervuilingsproblemen.