Geschreven door Noelle PeetersMarketing Manager

Breda, 11 oktober 2022
In1984 begon oprichter Marcel Mossou als sales representative voor de eerste robotisering in laboratoria in Nederland. Door zijn ervaring en enthousiasme begon het bij Marcel te kriebelen om een eigen bedrijf te starten. Zo werd Lab Services geboren! 

De visie was het opzetten van een bedrijf in laboratorium robotica. Al snel werd duidelijk dat deze visie een lange weg te gaan zou hebben. Daarom werd er allereerst gestart met een zoektocht naar laboratorium service verlening en automatisering. Service ondersteuning voor een Amerikaans bedrijf werd de hoofdactiviteit. Na een eerste marketing activiteit werd al snel duidelijk hoeveel belangstelling er voor Lab Automation in Nederland was.  De volgende stap werd gezet na het lezen van een artikel in de Elsevier over de opening een nieuw research park in Engeland. Op de begeleidende foto was een robot op een track zichtbaar met de naam Robocon. Het bleek te gaan om een Weens bedrijf die juist op zoek was naar een service rep in Nederland omdat een Nederlandse potentiële klant geïnteresseerd was in de aanschaf van een dergelijk systeem. Zo werd medio 1995 het eerste systeem geïnstalleerd in Weesp. In deze periode werd ook het eerste personeel voor Lab Services aangenomen. Het echte begin van Lab Services in de wereld van laboratorium automatisering kwam na deelname aan ‘Het Instrument’, de tentoonstelling van de Nederlandse branche vereniging FHI. Daar heeft Lab Services voor het eerst een human scale articulated robot geïntegreerd met een liquid handler. Er was veel interesse maar men was ook sceptisch. Tot de laatste dag, een uur voor sluitingstijd Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kwam kijken wat Lab Services zoal kon leveren op het gebied van laboratorium automatisering. Hun interesse leidde tot een order van drie systemen op drie verschillende locaties in Nederland.  

Microtiterplaten en alles daaromheen kreeg meer en meer de focus. Zo kwam Marcel in contact met diverse consumabel merken die zich specialiseerden in onder ander SBS format related gebruiksartikelen en 2D coded tubes. Ook Lab Services werd succesvol met deze tubes. Zo werd Lifelines Groningen klant en waren we huisleverancier bij veel bedrijven in de seed valley van Nederland.  

Naast Nederland was er voor Lab Services in heel west Europa potentie. In deze periode werden dan ook de eerste bezoeken gebracht aan farmaceutisch gerelateerde bedrijven. In dezelfde periode werd ook het idee geboren om een eigen product te ontwikkelen om zo onafhankelijk te kunnen worden van allerlei leveranciers. Deze onafhankelijkheid is nog altijd één van de kernwaardes van Lab Services.  Het idee ontstond om zelf automatiserings producten te gaan ontwikkelen. Dit resulteerde in de geboorte van PlateButler rond 2002. De focus lag op flexibele en robuuste systemen op maat die 24/7 en zonder onderbreking konden draaien. Er werd gestart met kleine, simpele maar unieke systemen en werden er telkens innovatieve stappen gemaakt door mee te gaan in trends en de behoeften van de klant. Robots integreren, clients ontwikkelen, scheduler en graphics ontwikkelen etc. Lab Services groeide en Marcel kwam in contact met grotere, internationale Pharmaceutische bedrijven. Lab Services presenteerde de meerwaarde van laboratorium automatisering en zette zo een eerste stap in de internationale markt.  Omstreeks het 20-jarig bestaan van Lab Services werd er gekeken naar de mogelijkheden om de continuïteit van Lab Services voor langere tijd te waarborgen. In deze periode vond dan ook de eerste inventarisatie plaats voor een eventuele overname van Lab Services. Bedrijfsvoering door een Commercieel directeur gecombineerd met een Technisch directeur bleek noodzakelijk voor de toekomst van Lab Services. Na een serieuze inventarisatie ontwikkelden Ferry de Vugt, Arjan Hofman en Marcel een goed overname plan welke in 2017 zijn beslag kreeg.  

Nog eens vijf jaar later bestaat Lab Services alweer 30 jaar. In deze vijf jaar hebben we de markt en de vraag naar laboratorium automatisering snel zien groeien. De kennis en expertise van onze klanten op het gebied van automatisering en de groei van de mondiale maatschappij hebben ervoor gezorgd dat projecten steeds groter en complexer worden. Ontwikkelingen gaan snel waardoor de vraag naar vooruitstrevende innovaties ook groeit. Een evolutie waarvoor Lab Services met een snel groeiend team aan experts helemaal klaar is voor de toekomst. Like no other we understand the craft of integration.