2D-gecodeerde tubes
Een interview met Centrale BioBank MUMC+ over 2D-gecodeerde tubes (LVL-technologies)

Geschreven door Sebastiaan HorstSales Representative Benelux

Breda, 8 maart 2023
MUMC+ BioBank is een initiatief van de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM). Er wordt nauw samengewerkt met MAASTRO clinic (het Radiotherapeutisch Instituut Limburg) en sinds 2007 met het Parelsnoer Instituut. Parelsnoer biedt onderzoekers een infrastructuur en actuele standaardprocedures voor het opzetten, uitbreiden en optimaliseren van klinische biobanken voor wetenschappelijk onderzoek. 

BioBank MUMC+ is sinds januari 2005 een Centrale Onderzoeksvoorziening (COV). Deze centrale infrastructuur kan onderzoekers ondersteuning bieden omdat een aantal standaard procedures uitgevoerd kunnen worden door medewerkers van de BioBank. De gegevensopslag van de BioBank is volledig geautomatiseerd in het web based BioBank informatiesysteem, dat in 2012 geheel is vernieuwd. 

MUMC+ is de eerste klant en biobank in Nederland die gebruik maakt van de nieuwe generatie producten van LVL-technologies. Vanwege de vele voordelen is de BioBank overgestapt op het gebruik van 2D-gecodeerde tubes in plaats van cryotubes / andere tubes met labels. 

Lees alles over de voordelen van 2D-gecodeerde tubes en het implementatieproces in ons interview met MUMC+ BioBank hieronder.

De overstap
Het was voor het MUMC+ een weloverwogen en voor de hand liggende keuze om over te stappen op het gebruik van 2D-gecodeerde tubes. “De tubes brengen de BioBank meer duurzaamheid en vergroten de opslagcapaciteit in onze vriezers. Tevens is er een groot verschil in kwaliteit ten opzichte van de eerder gebruikte tubes. De streepjescodes zijn op de lange termijn duurzamer en leesbaarder. Daarnaast sluiten de schroefdoppen van de 2D-gecodeerde tubes beter af dan onze voorgaande tubes. Het nieuwe rek en de tubes zijn overigens gebruiksvriendelijker, vooral bij grote hoeveelheden.” 

Implementatie
Hoewel de overstap een voor de hand liggende keuze was, was het ook een uitdaging om de 2D-gecodeerde tubes en bijhorende apparatuur te implementeren. “Het koppelen van onze huidige software set-up aan het gebruik van de 2D-gecodeerde tubes en het aanpassen van onze workflow op de werkvloer was een uitdagende, maar succesvolle aanpassing binnen onze organisatie”. Na het implementatietraject was het tijd om met de tubes aan de slag te gaan. “Het personeel had zo zijn twijfels bij het gebruik van de tubes, omdat ze kleiner zijn dan de gebruikelijke cryotubes. Na hands-on ervaring met de tubes was er vrijwel geen weerstand meer.” Het werken met 2D-producten levert de MUMC+ BioBank veel voordelen op. Daarom raden ze andere biobanken die nog niet met 2D-producten werken aan om ook over te stappen. “Om de overstap te maken, moet je klein beginnen. Leg een fundament voor één product en vanuit daar kun je verder gaan uitbreiden.” 

Support
De Biobank vindt de steun van hun vertegenwoordiger erg belangrijk. “Samen brainstormen over een oplossing voor een probleem helpt enorm. De flexibiliteit bij het oplossen van deze problemen is erg belangrijk. Daarnaast wordt alle feedback die wij als organisatie geven goed opgepakt."

De toekomst
Er zijn uitdagingen binnen het huidige economische klimaat waar biobanken mee te maken hebben. Hoe kijkt MUMC+ naar de toekomst van biobanken? “Het huidge economische klimaat dwingt ons nog meer te focussen op duurzaamheid en energieverbruik. Het introduceren van duurzame producten is een must. Biobanken zijn bedoeld voor langdurige opslag en hierdoor heeft dit een enorme impact op ons."