Een interview met Biobank Lifelines over 2D-gecodeerde tubes (LVL-technologies)
Biobank

Geschreven door Sebastiaan HorstSales Representative Benelux

Breda, 25 april 2023
Biobank Lifelines verricht wetenschappelijk onderzoek naar het gezond ouder worden van mensen. Het is de grootste biobank van Nederland met circa 10 miljoen monsters van menselijk materiaal waaronder; bloed, haar en urine. De biobank verzamelt, beheert en deelt gegevens van duizenden individuen (+/- 165.000) en slaat deze op in eigen digitale systemen en in de “Lifestore”: een geavanceerde en beveiligde vrieskist met een temperatuur van -80°C waarin de monsters worden opgeslagen. De gegevens van de biobank worden wereldwijd beschikbaar gesteld aan iedereen die door middel van onderzoek een relevante bijdrage wil leveren aan het gezond ouder worden van mensen.  

Biobank Lifelines is vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opgericht. Sinds 2014 zijn er twee bv’s: Lifelines Databeheer BV; voor het beheer van lichaamsmaterialen en data en Medische Biobank Noord-Nederland BV; de werkorganisatie. De biobank is non-profit met twee aandeelhouders: de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.  

Door de grote monster aantallen waarmee de biobank werkt, heeft Lifelines veel laboratoriumautomatiseringsapparatuur in beheer. De verzamelde biologische materialen worden met behulp van deze apparatuur in 2D-gecodeerde tubes onderverdeeld en opgeslagen.  

Wij hebben biobank Lifelines het hemd van het lijf gevraagd over het gebruik van 2D-gecodeerde tubes. Waarom is de biobank overgestapt op 2D-gecodeerde tubes? Wat zijn de voordelen? De antwoorden op deze vragen en meer lees je in onderstaand interview. 

De switch
Het gebruik van 2D-gecodeerde tubes biedt veel voordelen, vooral wanneer er gewerkt wordt met grote hoeveelheden monsters en high-throughput laboratoriumapparatuur. Dit zijn de voordelen waarom Lifelines 2D-gecodeerde tubes gebruikt. “De mogelijkheid om 2D-gecodeerde tubes anoniem op te slaan, het gemak van steekproefsgewijs onderzoeken als ook het eenvoudig distribueren naar onderzoekers gaf voor ons uiteindelijk de doorslag. Daarnaast zijn de tubes vele malen automatiseringsvriendelijker dan alternatieven.” 

Een ander voordeel van het werken met de 2D-tubes is dat de barcodes leesbaarder zijn dan alternatieven. “Doordat een 2D-barcode de leesbaarheid vergroot, kunnen gegevens sneller verzameld en opgeslagen worden. Daarnaast zijn de 2D-tubes DNAse/RNAse vrij en zorgen ze voor een verlaging in kosten als het gaat om het opslaan en ophalen van monsters.” 

Implementatie
Het werken met 2D-gecodeerde producten brengt een andere methodiek met zich mee dan werken met non 2D-producten. “Voor de implementatie van 2D-tubes, moeten er scanners worden aangeschaft die goed kunnen functioneren met bevroren samples. Daarnaast moeten de medewerkers getraind worden om met deze nieuwe producten te kunnen werken, maar met de juiste begeleiding was dit een fluitje van een cent.” 

Nieuwe leverancier
Vorig jaar heeft Lifelines de keuze gemaakt om te wisselen van leverancier. “We zijn een nieuwe aanbestedingsprocedure gestart om te beoordelen wie de meest geschikte leverancier is voor ons. De prijzen, leveringszekerheid en kwaliteit van de LVL-producten waren het beste in balans. De kwaliteit van de barcode, het formaat van de rekken en de compatibiliteit met de automatisering binnen onze faciliteiten vormden voor ons een belangrijke factor. LVL-technologies is buiten gewoon goed uit de verf gekomen en daarom hebben wij de keuze gemaakt om over te stappen.” Lifelines vindt de steun van hun leverancier ook erg belangrijk. “Het laboratorium en de leverancier/fabrikant werken samen om onze producten en service te verbeteren. We hechten daarom ook veel waarde aan hun support.” 

Aanbeveling
De soepele overstap en implementatie zorgen ervoor dat Lifelines andere biobanken eenzelfde overstap naar het gebruik van 2D-producten zeker kan aanraden. “Een dergelijke overstap naar 2D-producten raden wij niet alleen aan, wij zien het zelfs als een noodzakelijk feit. Zeker gezien de hoge traceerbaarheid van de monsters en duurzaamheid van de biobank.”

Het maken van de overstap is een lange termijn investering en daarom is een juiste aanpak van belang. “Kijk naar de huidige workflow binnen de organisatie en maak vervolgens een plan hoe de 2D-producten op de meest efficiënte en effectieve manier geïmplementeerd kunnen worden.” 

Uitdagingen
Er zijn uitdagingen binnen het huidige economische klimaat waar biobanken mee te maken hebben. “De plastic- en elektriciteitsprijzen stijgen. Daarom moeten we meer monsters opslaan op een kleiner oppervlak. Samen met een mogelijke breuk in de toeleveringsketen als gevolg van een catastrofale gebeurtenis, heeft dit veel impact op biobanken. Gelukkig zijn de 2D coded tubes een mooie oplossing. Ze besparen meer ruimte en er zijn zelfs High Definition racks ontwikkelt met 138 samples op dezelfde footprint als de standaard 96 SBS rekken. Dit verhoogt de capaciteit waardoor elektriciteit bespaard wordt.”