De voordelen van de 2D gecodeerde buizen
De 2D gecodeerde buizen bij Lab Services

Geschreven door Sebastiaan HorstSales Representative Benelux

Breda, 26 juli 2023
Fascinatie voor biodiversiteit, dat is het fundament van het Naturalis Biodiversity Center. Als organisatie hebben ze zich ten doel gesteld het leven op aarde zoveel mogelijk in kaart te brengen door gebruik te maken van hun museumcollectie, kennis en data. Naturalis verricht onderzoek naar de natuur voor het behoud van biodiversiteit. Door hun onderzoeken kunnen ze bijdragen aan het oplossen van vraagstukken rondom voedselvoorziening, geneesmiddelen, leefomgeving en klimaat. 

Net als veel andere onderzoekscentra heeft ook Naturalis besloten de overstap te maken naar het gebruik van 2D-gecodeerde buizen. Deze buizen bieden namelijk vele voordelen voor hun onderzoeksdoeleinden. 

Implementatie
Naturalis had al ervaring met het gebruik van 2D-gecodeerde buizen, maar besloten toch over te stappen naar een andere leverancier. “Op basis van positieve voorafgaande ervaringen met 2D-gecodeerde buizen van ons personeel, hebben wij besloten om meteen 2D-gecodeerde buizen te implementeren voor ons nieuwe monster management systeem. Hierbij vonden wij het belangrijk dat we de buizen gepersonaliseerd konden laten coderen. Na veel moeite met onze eerste leverancier te hebben gehad op basis van flexibiliteit omtrent codering hebben wij de keuze gemaakt om over te stappen. Na een zoektocht kwamen wij bij Lab Services en het merk LVL-technologies uit, de producten leken ons veelbelovend en gelukkig konden wij de voor ons belangrijke codering op de buizen krijgen.

Voordelen
Naturalis was al bekend met de voordelen van 2D-gecodeerde buizen, zoals een kleinere voetafdruk, verminderde kosten en een verhoogde efficiëntie. Echter bracht het maken van de overstap naar LVL-technologies ook andere voordelen met zich mee. “Naast dat we onze 2D-buizen nu gepersonaliseerd kunnen coderen, is de service ten opzichte van de vorige leverancier aanzienlijk verbeterd evenals de kwaliteit van de buizen. De buizen zijn compact en keurig georganiseerd waardoor deze makkelijk terug te vinden zijn. Daarnaast vinden wij het fijn dat we ons eigen logo op de rekken kunnen zetten en dat de 1D-code aan de zijkant van het rek gelaserd is. Stickers kunnen namelijk loskomen op een gegeven moment.” 

De toekomst
Naturalis heeft dus positieve ervaringen met het werken met 2D-gecodeerde buizen. Wat zijn de toekomstplannen van Naturalis met betrekking tot het uitbreiden van hun monsteropslag / management? “Door het compact opslaan en de hervindbaarheid van de monsters overwegen we het gebruik van 2D-buizen voor diverse monstersoorten. Recentelijk hebben we niet alleen DNA-extracten opgeslagen, maar ook opslagruimte gecreëerd voor weefselmonsters waarvoor wij een ander soort buis willen gaan gebruiken. Mogelijk is er in de toekomst nog opslag mogelijk voor andere toepassingen zoals plantmonsters.”

Feedback
Naturalis collaboreert met diverse onderzoeksinstellingen en er kunnen hierbij monsters uitgewisseld worden. De 2D-gecodeerde buizen met DNA-extracten blijven echter bij Naturalis in de collectie. Hoe ervaren medewerkers van Naturalis het werken met de 2D-gecodeerde buizen? “Intern ontvangen we positieve feedback over de buizen. Onze medewerkers zijn erg tevreden over het gebruik van de buizen, vooral vanwege het gemak waarmee ze de monsters kunnen terugvinden en verder kunnen verwerken.”